dsc05289

DIY: Voetzak maxi-cosi maken

Vandaag weer een “baby” DIY. En dit keer een voetzak voor in de Maxi-Cosi. Bij Lotte hadden wij na de geboorte een voetenzak van Koeka aangeschaft, en deze was flink roze. Dit was een van de enige dingen die wij niet in een neutrale kleur hebben aangeschaft.

Zo gingen wij nu ook opzoek naar een neutrale kleur voetenzak. Toen onlinestoffen.nl mij benaderde voor een samenwerking wist ik al snel wat ik wilde maken.

Op hun site vond ik al snel een wafelstof in de kleur mint. En een mooie zachte witte fleece stof. Ik bestelde deze en ging snel aan de slag.

Ik wilde echter een iets andere uitvoering dan de Koeka. Ik wilde een rondere onderkant en een rits waarmee ik het bovendek volledig kon verwijderen.

Samen met oma werkte wij het patroon uit en binnen een middag hadden wij een enorme leuke voetenzak in de Maxi-Cosi liggen.
Benieuwd wat je nodig hebt en hoe je de voetenzak maakt?

dsc05288

Benodigdheden:

 • Rits Deelbaar(minimaal 90 cm, langer is fijn)
 • Stof buitenzijde 100×100 cm (ik koos hiervoor de mintkleurige wafelstof)
 • Stof binnenzijde 100×100 cm (ik koos voor de witte Fleece Wellness)
 • Inpakpapier (hiermee maakte ik het patroon)
 • Lint
 • Wit klittenband
 • Garen en een naaimachine

Werkwijze:

Begin met het maken van het patroon.

 1. Maak 2 vlakken. Een van 47×65 cm en een van 47×90 cm.
 2. Leg beide onderkanten op elkaar en vouw het papier verticaal dubbel zodat je een lange strook krijgt en de beide hoeken aan de onderzijde op elkaar liggen.
 3. Knip naar wens de rondingen in de hoek beneden uit. Let er op dat je dit in de juiste hoek doet dus aan de buitenzijde.
 4. Vouw de vlakken open en je hebt je basispatroon. De korte is het voorpand en de lange het achterpand.
 5. Leg beide stoffen met de juiste zijde op elkaar. Dus de stof dit aan de buitenkanten van de panden komt binnenin. Speld dit vast en knip dit langs de rand uit. In het patroon is al rekening gehouden met toeslag voor de zoom.
 6. In het patroonpapier zit een vouw in het midden. Zet op op beide stoffen(van beide panden) een streep in het midden. Dit is handig voor het plaatsen van de rits later.

schermafbeelding-2017-10-06-om-12-08-01

Dan het in elkaar zetten.
Dit is een wat lastigere klus

 1. Vouw de rits dubbel en zet een streep in het midden.
 2. Rits de rits los. Pak het stuk rits met het lipje en de stof van de voorpand(dus het korte stuk).
 3. Leg de rits op de juiste manier tussen de stof. Dit houd in dat de rits zelf aan binnenkant van de op elkaar gelegde stof zit. Zorg dat de streepjes van het midden op elkaar liggen en houd er ook rekening mee dat het lipje aan de juiste kant zit.(dit is de kant van de buitenzijde dus de wafelstof).
 4. Rijg de rits vast in de stof. Dit met naald en draad. Hiermee voorkom je dat de rits los laat en kan je goed zien wat je vast moet zetten.
 5. Naai de stoffen en rits nu vervolgens op elkaar en laat hierbij de bovenzijde open. Ik maakte 2 maal een zoom. Eenmaal met een gewoon voetje en eenmaal met een ritsenvoet.
 6. Keer de stof om.  Zoom de bovenzijde om. En stik deze direct aan de rand en op 1 cm hieronder vast. Laat aan beide kanten van het bovenste stiksel 1 cm open. Hierdoor ontstaat er een tunneltje. Pak het lint en rijg deze dmv een veiligheidsspeld door de tunnel. Maak nu aan een zijde de opening dicht en naai het lint aan deze zijde vast. Hierdoor heb je een lint wat je aan kan trekken waardoor de stof zich rimpelt. Naai aan de andere kant ook een stuk lint waardoor je deze vast kan knopen en de stof zich meer op je baby kan vormen.
 7. Ga nu door met het achterpand. Herhaal hierbij stap 2 t/m 5. Let erop dat de rits goed zit om hem vast te zetten aan het voorpand. Om dit te controleren kan je na het rijgen van de rits de stof voorzichtig omdraaien en testen of de rits goed zit.
 8. Draai vervolgens de stof op en zoom de bovenzijde om. Stik deze aan de rand vast.

dsc05284

Afwerken:

Gaten

 1. Allereerst moeten er nog gaten in het achterpand gemaakt worden voor de riemen van de Maxi-Cosi. Ik deed dit doormiddel van een voetenzak die ik al in huis had. Deze legde ik op het achterpand en tekende vervolgens de gaten af. Indien je deze niet in huis hebt, kan je deze ook afmeten. Alle gaten moeten 8 cm breed zijn.
  De gaten moeten op:
  Bovenste gaten: 47 cm vanaf onderkant. 12 cm vanaf zijkanten.
  Middelste gaten: 52 cm vanaf onderkant. 12 cm vanaf zijkanten.
  Onderste gat: in het midden, 20 cm vanaf de onderkant.
 2. Sommige naaimachines hebben speciale standen om (knoop)gaten te maken, gebruik deze indien aanwezig. Op mijn naaimachine was die niet aanwezig. Ik heb daarom de gaten opengeknipt en deze vervolgens afgewerkt met een brede zigzag steek.
 3. Doe dit met alle gaten.

dsc05283

Lint

 1. Afhankelijk van hoelang de rits is die je gebruikt hebt, kan je linten aan de beide kanten plaatsen om deze dicht te kunnen knopen.
 2. Ik maakte aan beide zijde 2 linten. Ik zette met een normale en vervolgens een zigzag steek aan beide panden een lint vast.

dsc05285

Klittenband

 1. Vouw de bovenzijde/muts dicht en kijk waar je het klittenband wilt hebben. Zet dit vast met een naald en naai deze vast.

De DIY is erg lang geworden. Dit omdat er verschillende technieken en aspecten zitten in de voetenzak. Het lijkt heel ingewikkeld maar als je door hebt hoe het moet is het vrij simpel.
Je kan er voor kiezen om de voetenzak op te vullen, echter omdat ik de wellness fleece stof had heb ik hier niet voor gekozen.

dsc05289

Zoals ik al eerder beschreef komen de stoffen van onlinestoffen.nl . Ze waren van prima kwaliteit en er was keuze genoeg. Ben je dus opzoek naar een mooie kwalitatieve stof voor een DIY kijk dan vooral even op deze site.

Ik hoop dat je de DIY leuk vond en hoor graag van je als je de voetenzak hebt gemaakt.

Een gedachte over “DIY: Voetzak maxi-cosi maken”

 1. Hoi, even een vraagje. Hoe werk ik de rist netjes weg zo wel aan de bovenkant als tussen het stof. Heb je een duidelijker foto Van hoe de rist zit? De beschrijving snap ik niet helemaal. Met zien vaak wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *